Dette har du ansvaret for på din arbeidsplass

Mange arbeidsgivere og arbeidstakere er ikke klar over hvilket egenansvar de sitter med på en arbeidsplass. Personskade er ulykkene som gir størst konsekvens for alle parter, sier daglig leder i Wee Kurssenter.

Arbeidsmiljøloven er i hovedsak laget for arbeidstakerne, noe som gir arbeidsgiver hovedansvaret for det alle meste som skjer av aktivitet i bedriften. Arbeidsgiver skal blant annet velge arbeidsutstyr som passer til arbeidet som skal gjøres, og har ansvaret for at arbeidstakere som bruker utstyret har fått tilstrekkelig opplæring både praktisk og teoretisk.

Arbeidsgiver skal ikke bare kjøpe inn personlig verneutstyr til sine ansatte, men også påse at arbeidstaker bruker verneutstyr etter bedriftens rutiner og retningslinjer, forteller daglig leder i Wee Kurssenter, Kristine Wee.

­– Det er dessuten arbeidsgivers ansvar at trucker, kraner, maskiner og annet utstyr har gjennomgått periodisk tilsyn og sakkyndig kontroll, og at dette kan dokumenteres. Her er det veldig mange som slurver i dag, sier Wee.

– Gjennom internkontroll skal det finnes instrukser på hvordan arbeidet skal utføres på en trygg måte, og ofte skal det ligge en risikovurdering som grunnlag for disse prosedyrene. Dette og annet HMS-arbeid skal de ansatte være oppdaterte om, legger hun til.

Mange glemmer personlig ansvar

Selv om bedriften har det største ansvaret, kommer man som arbeidstaker og bruker av tungt utstyr ikke unna personlig ansvar. Man må følge bedriftens interne instrukser, bruke det verneutstyret som er pålagt av arbeidsgiver, og gjøre jobben på en trygg og forsvarlig måte.

– Som arbeidstaker skal du også ha en førbrukskontroll på utstyret som skal kunne dokumenteres. Finnes det ikke rutine for dette, er det ditt ansvar som arbeidstaker å spørre etter det, sier Kristine Wee.

Men det viktigste ansvaret til en arbeidstaker ligger i å ikke forårsake skade på annen person, forteller Wee.

– Om du forårsaker en ulykke som tar et liv eller ødelegger et annet menneske, da er det ditt ansvar, helt uavhengig av om du har fått rett opplæring, bruker riktig verneutstyr eller følger interne instrukser. Selv om man juridisk kan slippe unna noe skyld, vil man uansett måtte leve med å ha skadet et annet menneske. Dette er det viktig å tenke over i en stressende hverdag, sier daglig leder av Wee Kurssenter.