Småbruksguide: Dette er maskinene du trenger

COVID får stadig flere til å forlate travle liv i byen og realisere drømmen om en naturnær tilværelse på landet. – De som lykkes best er de som velger det riktige utstyret fra starten av, forteller maskin og landbruksansvarlig hos Wee.no, Jan Sigurd Bakken. Her gir han sine beste tips til maskiner og utstyr som er viktigst for nyetablerte småbrukere.

2020 ble et rekordår for fraflytting fra Oslo, ifølge SSB. En klaustrofobisk COVID-periode, i kombinasjon med stigende huspriser i byene, har fått flere til å realisere drømmen om sitt eget småbruk på landet.

Dette er en tydelig utvikling og noe vi legger merke til i salget av landbruksutstyr, forteller maskinansvarlig i Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

– Stadig flere av våre kunder forteller at de har flyttet på landet og er i ferd med å etablere sitt eget småbruk. At mange velger å flytte til mer landlige omgivelser, enten de ønsker å ha full gårdsdrift eller ikke, kan nærmest betegnes som en trend, forteller Bakken.

Ny hverdag krever nytt utstyr

Mange går inn i en ny tilværelse uten så mye erfaring med gårdsdrift, og lurer på hva de trenger av utstyr for å komme i gang, forteller Bakken.

– Hva som kreves avhenger selvsagt av hvilken type drift og dyrehold man tar utgangspunkt i. Mange starter i det små med potet og annen grønnsaksdyrking, holder høner og sauer, eller kanskje en hest eller to. Men uansett hvor man legger lista, krever livet på landet at man har utstyret i orden, sier Bakken.

Jan Sigurd Bakken har selv mange års erfaring med drift av gård. Han mener at et oppstartsbudsjett bør ligge på minimum 150 000 kroner – da får du det viktigste utstyret du trenger.

Følgende utstyr er det første man bør skaffe seg på et småbruk, forteller Bakken:

1. Den lille traktoren

Dong Feng 304 G2

En liten traktor er selve «arbeidshesten» og det viktigste utstyret på et småbruk.

Traktoren har egen hydraulikk og PTO for kraftoverføring til det mest relevante utstyret du trenger. Den kan dermed benyttes til det meste, så som snømåking, pløying, dyrking, høsting og rydding.

En motorstørrelse på 30-50 hk vil i denne sammenhengen holde lenge, og det er viktig med firehjulstrekk. Med smal sporvidde, samt lav vekt og høyde, vil en liten traktor ta seg fram de fleste steder.  

Se vår smarte traktor for småbruk her!

Mange foretrekker bruk av ATV. Her finner du eksempler på ATV-utstyr for småbruk.

2. Jordfres og potethyppe

Jordfres klar til bruk.

For å dyrke grønnsaker er jordfres nøvendig utstyr. Denne bruker du til å vende jorden og klargjøre for dyrking. Driver du økologisk er det viktig at du holder deg rundt 15 cm i dybde slik at du bevarer mikroorganismene i jorda du sår i.

Se video om bruk av jordfres her!

Se alle våre jordfresmodeller her!

En potethyppe/setter er utstyr som lager furer når man setter poteten. Du kan også bare lage furer til andre grønsaker så som gulrøtter, kålplanter, nepe eller jordbærplanter.

3. Fingerslåmaskin

Fingerslåmaskinen er skånsom og kutter gresset lavt.

En slåmaskin er vesentlig utstyr for alle som har behov for å produsere vinterfor. Fingerslåmaskinen er det «originale» og «grønne» alternativet: Den kutter lavt nede på stråene slik at gress og andre vekster legges flatt mot bakken. Fingerslåmaskinen har ingen stengelbehandling, og er dermed skånsom mot insekter. Fordi gresset ender opp i full lengde, egner fingerslåmaskinen seg godt for de som driver tørking etter hesje- eller stakksystemet, men også for bakketørking. 

 Se vår Hanmey BioCut 9GJ-210 her

4. Beitepusser

Beitepussere rydder gården raskt og effektivt.

En god beitepusser bidrar til å stoppe igjengroing og motvirker at ugress og andre uønskede vekster overtar. I så måte er beitepusseren viktig traktormontert utstyr for å rydde vekster ved et småbruk. Vegetasjon som små trær og tørt gress som ligger fra året før vil dessuten kunne skape brannfare om våren, så dette handler også om sikkerhet.

Se vår beitepusser fra Hanmey

5. Vedkløyver

Vedmaskin

Vedfyring er naturlig nok viktig på mange småbruk, men vedhugging er tidkrevende og fysisk tøft arbeid. Da er en vedkløyver eller en vedmaskin, enten den har egen motor eller er traktordrevet, et viktig redskap som kan lette arbeidet betraktelig.

Her er vår vedmaskin med PTO-kobling

6. Fliskutter

Fliskutter

Grener, kvister og busker som skal ryddes tar mye plass – og blir liggende lenge før det råtner bort. Med en fliskutter fjerner du vekstene, og lager samtidig flis som kan benyttes blant annet i stall eller fjøs. Lager man dunger med flis rundt om i skogen vil dyr som pinnsvin og biller ha gode overvintringsplasser.

Her er et eksempel på traktormontert fliskutter

Du finner alt vår landbruksutstyr her!