Lag flis fremfor å brenne kvist

fliskutter

Lite nedbør i april har gjort det risikabelt å vårrydde i landbruket. Alternativet til å brenne kvister er å lage flis, som igjen kan benyttes til flere nyttige formål, forteller maskinansvarlig i Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

Etter noen rekordtørre våruker har meteorologisk institutt nå utstedt farevarselet «moderat skogbrannfare» i store deler av Sør-Norge. Før nye planter kommer opp, utgjør tørt gress, lyng, kratt og kvist en risiko for nye skogbranner i store deler av landsdelen. I vårryddingsperioden er dette en stor utfordring for gårdbrukere som normalt rydder kratt og kvist med brenning.

Det finnes imidlertid tryggere ryddemetoder som samtidig gir stor nytteverdi, forteller maskinansvarlig i Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

– Ved å benytte seg av fliskutter slipper man risikoen med brann i tørre perioder. Samtidig er det flere bruksområder for flis som gjør at man blir kvitt restavfallet. Etter tørken i fjor er det for eksempel lite halm igjen til å lage talle for dyra, men her er fersk flis et svært godt alternativ, sier Bakken.

– Flis er også nyttig å bruke i bedd, og holder både på fuktighet og dreper ugress. En annet nyttig formål er å legge flis på stier og veier, for å suge opp fuktighet når nedbøren kommer. Ved nedgraving av dreneringsrør vil flis også være et godt alternativ til singel, fordi det filtrerer og holder på vannet. Og skulle man ha et overskudd av flis, går dette fint som kompost, forteller Bakken, som anbefaler å bruke fersk flis.

– Vent gjerne med å lage flis til du har bruk for det. Kvist holder seg godt, men flis råtner om det blir liggende lenge, avslutter maskinansvarlig i Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

Les om alle våre fliskuttere og se prisene her!